SIROVINE I OPREMA ZA PROIZVODNJU PIVA

Pivari početnici


Da bi proizveli svoje prvo pivo kod kuće sve što vam je potrebno od opreme je početnički komplet opreme a od sirovina pivski komplet po vašem izboru

U nastavku je objašnjen postupak proizvodnje piva u 10 jednostavnih korakaOvaj postupak je informativnog tipa a detaljna uputstva dobićete uz poručeni pivski komplet.

1.

Pročitajte instrukcije da bi se upoznali se sa opremom i sastojcima.

2.

Operite i sterilišite opremu, bez obzira što je nova.

3.


Posudu sa ekstraktom držati oko 10 minuta u toploj vodi (do 60 °C) da bi sadržaj postao tečniji a zatim sadržaj preručiti u fermentacionu posudu. Isprati posudu od ekstrakta sa litar čiste tople vode i dodati u fermenter.

4.

Posebno rastopiti primarnu količinu šećera u dva litra tople vode i izmešajte sa sadržajem u fermentacionoj posudi. U fermenter doliti vodu u količini koja je određena po receptu, izmešati i sačekati da se temperatura stabilizuje. Poželjna temperatura fermentacije je od 18°C do 25°C.

5.


Razmutite kesicu suvog pivskog kvasca u 150 ml mlake vode (25-30 °C). Kvasac ostaviti da odstoji desetak minuta i sa vremena na vreme promešajte. Nakon 10 minuta sipajte kvasac u fermentacionu posudu, dobro promešajte i poklopite.

6.

Naspite vodu u vrenjaču do oznake i poklopite sa crvenim zatvaračem. Laganim pritiskom na poklopac proverite da li je fermentaciona posuda dobro zatvorena. Nivo vode u vrenjači treba da se podigne. Ukolike se nivo vode ne menja to znači da vazduh prolazi između posude i poklopca.

7.


Omogućite pivu da fermentira na sobnoj temperaturi 7-10 dana. Redovno proveravajte nivo vode u vrenjači i po potrebi je dopunite.

Primarna fermentacija je završena kada mehurići CO2 prestanu da izlaze iz vrenjače.

8.


Pripremite čiste flaše. Najsigurnije je da ih sterilišete na isti način kao i opremu.

U flaše dodajte šećer potreban za sekundarnu fermentaciju (u proseku 5-7 grama na 1/2l piva). Fermentacijom ovog šećera dolazi do karbonizacije piva.

9.

Najteži deo kućne proizvodnje piva je čekanje. Da bi pivo sazrelo, treba sačekati bar tri do četiri nedelje.

Odvojite par flaša i ostavite ih da odstoje tri do četiri meseca kako bi uporedili ukuse.

10.

Pozovite prijatelje i zadivite ih kvalitetom piva koje ste sami napravili.